11η Πανελλαδική Ποδηλατοπορεία και συγκέντρωση πεζών

Εννέα ομάδες ποδηλατών και πεζών συγκεντρωνόμαστε στις 13 Μαΐου 2018, και ξεκινούμε για την 11η Πανελλαδική Ποδηλατοπορεία, με τίτλο «Αχ, ΣΒΑΚ!» Διεκδικούμε την εκπόνηση ΣΒΑΚ που θα βελτιώσουν την ποιότητα ζωής και μετακίνησης όλων μας.

Τα ΣΒΑΚ (Σχέδια Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας) δεν είναι απλές μελέτες κυκλοφορίας. Πρόκειται για μακρόπνοα στρατηγικά σχέδια που στόχο έχουν την ικανοποίηση των αναγκών μετακίνησης με βιώσιμους τρόπους για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής στα αστικά κέντρα. Το Πράσινο Ταμείο έχει εγκρίνει χρηματοδότηση περίπου 9 εκατομμυρίων για να εκπονηθούν τέτοια σχέδια σε 162 δήμους της χώρας.

Αυτή η ευκαιρία δεν πρέπει με τίποτα να πάει χαμένη.

Θέλουμε ΣΒΑΚ που δε θα μείνουν στα χαρτιά, αλλά θα σχεδιαστούν με όραμα και προοπτική. Θέλουμε ελάττωση των μετακινήσεων με αυτοκίνητο και αύξηση των εναλλακτικών τρόπων μεταφοράς. Θέλουμε υποδομές που θα χωρούν όλους τους χρήστες, και ιδιαίτερα τα εμποδιζόμενα άτομα.

Οι ποδηλάτες διεκδικούν ποδηλατόδρομους παντού.
Οι πεζοί υποστηρίζουν τους ποδηλάτες, γιατί οι ποδηλατόδρομοι ενθαρρύνουν έναν πιο υγιεινό και βιώσιμο τρόπο μετακίνησης. Κάθε ποδήλατο που κυκλοφορεί είναι ένα αυτοκίνητο λιγότερο – απελευθερώνει δημόσιο χώρο, ενώ μειώνει τους ρύπους και το θόρυβο προς όφελος όλων μας.

Συγκεντρωνόμαστε σε 28 πόλεις της Ελλάδας, την Κυριακή, 13 Μαΐου 2018 (ημέρα της μητέρας).  Στην Αθήνα, η συγκέντρωση θα γίνει στις 5μμ στο Πεδίο του Άρεως (Λεωφ. Αλεξάνδρας και Μαυρομματαίων).

Η συμμετοχή είναι ελεύθερη για όλους. Το ποδήλατο είναι επιθυμητό, αλλά όχι απαραίτητο. Η εκδήλωση είναι φιλική για τα παιδιά, τα οποία μπορούν άνετα να συμμετάσχουν στην ποδηλατοπορεία (ο ρυθμός θα είναι χαλαρός και θα υπάρχουν συνοδοί).

Πριν την αναχώρηση, οι παρευρισκόμενοι θα διασκεδάσουμε με χορευτικό και ακροβατικό νούμερο που θα παρουσιάσει εθελοντικά o Στέλιος Λαδόπουλος και η παρέα του.

 Στην Αθήνα, προσυγκεντρώσεις ποδηλατών θα γίνουν σε διάφορα σημεία του Λεκανοπεδίου, ως εξής:

–Σταθμός Μετρό Ελληνικό ώρα 15.30
–Σταθμός Μετρό Αλέκος Παναγούλης (ασανσέρ προς Αθήνα) ώρα 16.00

–Πλατεία Καλογήρων Δάφνη ώρα 16.15
–Φάρος Ψυχικού (Ομπρέλες) 16.30
–Οδος Θηβών (Λακκιώτης) 16.10
–Εκθεσιακό Κέντρο Περιστερίου 16.25
–Δημαρχείο Περιστερίου 16.30
–Σταθμός Μετρό Αγιος Αντώνιος 16.35
–Πειραιάς, Δημοτικό Θέατρο 15.50

Η ποδηλατοπορεία θα ξεκινήσει γύρω στις 5:30, ακολουθώντας την κυκλική διαδρομή Πεδίο Άρεως-Πατησίων-Σταδίου-Σύνταγμα-Β. Σοφίας-Αμπελόκηποι-Αλεξάνδρας-Πεδίο Άρεως.

 Εκτός από την πρωτεύουσα, συμμετέχουν επίσης στην Ποδηλατοπορεία οι εξής πόλεις: Αίγιο, Άργος, Άρτα, Αρχαία Ολυμπία, Αταλάντη, Δράμα, Ηγουμενίτσα, Ηράκλειο, Θάσος, Θεσσαλονίκη, Ιεράπετρα, Κατερίνη, Κέρκυρα, Κοζάνη, Κομοτηνή, Κως, Μεσολόγγι, Μυτιλήνη, Μώλος-Καμμένα Βούρλα-Άγιος Κωνσταντίνος, Πάτρα, Πρέβεζα, Πτολεμαΐδα, Πύργος, Τρίκαλα, Χαλκίδα, Χανιά, Χίος. Οι συναντήσεις τους:

Αταλάντη, Κεντρική Πλατεία Αταλάντης, ώρα 17:00

Θάσος, Ταρσανάς- Ποταμιά, ώρα 11:30

Θεσσαλονίκη Πλατεία Δικαστηρίων, Εγνατία με Αριστοτέλους – (Άγαλμα Βενιζέλου), ώρα 17:00

Καμένα Βούρλα, Τουριστικό Περίπτερο 9:30

Μώλος, Πλατεία Μώλου 9:30

Κατερίνη Πλατεία Ελευθερίας, ώρα 11:00

Κοζάνη, Κεντρική πλατεία, Σάββατο 12/5, ώρα 17:30

Μεσολόγγι, Κεντρική πλατεία, ώρα 18:30

Μυτιλήνη Πλατεία Σαπφούς, ώρα 17:00

Τρίκαλα, Κεντρική πλατεία ΗρώωνΠολυτεχνείου, ώρα 12.00

Χαλκίδα Παραλία, Αγάλματα, ώρα 11.00

Χανιά Πλατεία Αγοράς, ώρα 17:00

Χίος Πλατεία Χίου, ώρα 16.00

Περισσότερες πληροφορίες για τις εκδηλώσεις τους στις αντίστοιχες ιστοσελίδες.