Αποκριάτικο γλέντι στου Ψυρρή

Γιορτή με τους Κουδουνάτους της Νάξου

Ο Οργανισμός Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας Δήμου Αθηναίων  ο Σύλλογος Φιλωτιτών Νάξου, ο Παναθήναια πολιτιστικός σύλλογος και ο Σύλλογος Καταστηματαρχών Ψυρρή «Η Παλιά Πόλη» διοργανώνουν αποκριάτικο γλέντι στου Ψυρρή. Η εκδήλωση θα γίνει την Κυριακή 12 Φεβρουαρίου στη 1:00 μ.μ. Σημείο εκκίνησης θα είναι η συμβολή των οδών Μιαούλη και Θέμιδος, στην έξοδο του μετρό.

Η Φιλαρμονική Ορχήστρα του Δήμου Αθηναίων θα κάνει έναν μουσικό περίπατο στη γειτονιά του Ψυρρή και στη συνέχεια οι Κουδουνάτοι από το Φιλώτι της Νάξου με παραδοσιακή μουσική θα διαβούν τους δρόμους του Ψυρρή και θα καταλήξουν στην οδό Χριστοκοπίδου 9, στην έδρα του Συλλόγου Φιλωτιτών Νάξου. Τα κεράσματα θα είναι προσφορά από τα μαγαζιά του Ψυρρή.

Οι Κουδουνάτοι είναι ένα έθιμο που κρατά εδώ και πάρα πολλά χρόνια και αναβιώνει κάθε χρόνο με τους άνδρες να φοράνε το «αμπαδέλι», μια κάπα με μάσκα και ένα τουλουπάνι ή μαντίλι στο πρόσωπό τους για να μην τους αναγνωρίζουν. Στη μέση τους έχουν δεμένα σε ένα σχοινί πολλά κουδούνια και κρατάνε στο χέρι τους τη «σόμπα» που είναι από ξύλο και ανάγεται στον διονυσιακό φαλλό. Ο θόρυβος που προκαλείται από τα κουδούνια είναι εκκωφαντικός και οι κουδουνάτοι συνεπαρμένοι κινούνται για να προκαλούν τον περισσότερο δυνατό θόρυβο, αφού θεωρείται κάτι το παλικαρίσιο. Σύμφωνα με την παράδοση οι Κουδουνάτοι τα παλιότερα χρόνια στα βουνά ειδοποιούσαν με τη θορυβώδη κίνησή τους για την έλευση των πειρατών τους κατοίκους που τρέπονταν σε φυγή.

Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας.