«Κώδικας Enigma»

 

Η αρχή και  εξέλιξη της επιστήμης των υπολογιστών

Το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς (ΠΙΟΠ), με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Τηλεπικοινωνιών και Κοινωνίας της Πληροφορίας (17/5), οργανώνει θεματική ημερίδα με τίτλο «Κώδικας Enigma», την Τετάρτη 17 Μαΐου (ώρα 18:00), στο Ιστορικό Αρχείο του, στον Ταύρο. Το 1950 ο Άλαν Τούρινγκ σε εργασία του σχετικά με την τεχνητή νοημοσύνη,  πρότεινε την ερώτηση «Μπορούν οι μηχανές να σκεφτούν;», για να απαντήσει ο ίδιος ότι θα πρέπει να ξεκινήσει κανείς με τον ορισμό των λέξεων «μηχανή» και «σκέψη». Η ταινία του Μόρτεν Τίλντουμ,  Immitation Game (Το παιxνίδι της μίμησης, 2014, 51 λ.), η οποία θα προβληθεί στη διάρκεια της ημερίδας, είναι βασισμένη στη ζωή του Βρετανού μαθηματικού, καθηγητή της λογικήςκρυπτογράφου και πρωτοπόρου επιστήμονα υπολογιστών Άλαν Τούρινγκ η εφεύρεση του οποίου έσπασε τον Κωδικό Enigma της Ναζιστικής Γερμανίας, συντελώντας σημαντικά στη νίκη των Συμμάχων στον Β’ Παγκόσμιο πόλεμο. Η μηχανή αυτή αποτέλεσε έμπνευση για τη δημιουργία των ηλεκτρονικών υπολογιστών.

 

Με έναυσμα το παράδειγμα αυτό, η Ντόρα Βαρβαρίγου, καθηγήτρια της Σχολής Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών ΕΜΠ, θα μιλήσει για την αρχή και την εξέλιξη της επιστήμης των υπολογιστών. Η δράση συνδυάζεται με έκθεση αρχειακού υλικού από τις συλλογές του Ιστορικού Αρχείου ΠΙΟΠ στην οποία αποτυπώνεται η δράση της Ελληνικής Τράπεζας Βιομηχανικής Αναπτύξεως σχετικά με την εισαγωγή και την ενίσχυση της τεχνολογίας των τηλεπικοινωνιών, της πληροφορικής και της καινοτομίας στην ελληνική πραγματικότητακατά τη διάρκεια τριών δεκαετιών(1970-1990).

Η συμμετοχή είναι δωρεάν. Για την εγγραφή των συμμετεχόντων θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας (τηλ. 210 3418011, Δευτ.-Παρ. 9:00-17:00).