“Δρόμοι της Αρχαίας Αθήνας”

Σύγχρονοι δρόμοι συμπίπτουν με τους αρχαίους

Προαναγγέλοντας την 4η Παγκόσμια Εβδομάδα Οδικής Ασφάλειας, 8-14 Μαΐου 2017, οι Μαμάδες στο Δρόμο σας καλούν σε μια Ανοιχτή Ξενάγηση με τίτλο “Δρόμοι της Αρχαίας Αθήνας”. Τη μελέτη και το σχεδιασμό της ξενάγησης έκανε ο Αρχαιολόγος, Ξεναγός και Μπαμπάς στο Δρόμο, Αριστοτέλης Κοσκινάς.
Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει: Άν και συνήθως τους παραβλέπουμε, οι δρόμοι είναι ένα από τα πιο σημαντικά στοιχεία κάθε οικισμού. Όχι μόνο συνδέουν τα διάφορα σημεία του οικισμού μεταξύ τους, αλλά αποτελούν και δημόσιους χώρους όπου λαμβάνουν χώρα εμπορικές δραστηριότητες και σημαντικά γεγονότα της θρησκευτικής και κοινωνικής ζωής του τόπου.
Η Αρχαία Αθήνα, φυσικά, δεν αποτελεί εξαίρεση. Η αρχαιολογική έρευνα έχει αποκαλύψει μέρος του οδικού δικτύου της πόλης – τοπικού και διατοπικού. Παράλληλα, η μελέτη των αρχαίων πηγών μας αποκαλύπτει τα ονόματα κάποιων απ’ αυτούς τους δρόμους και τις δραστηριότητες οι οποίες γίνονταν σ’ αυτούς.


Η ξενάγηση «Δρόμοι της Αρχαίας Αθήνας» θα επιχειρήσει να ανιχνεύσει μερικούς από τους σημαντικότερους δρόμους της αρχαίας πόλης καθώς και τα μνημεία γύρω απ’ αυτούς. Θα αφηγηθούμε επίσης τη σημασία τους στη ζωή της πόλης καθώς και τις εκδηλώσεις (αθλητικές, θρησκευτικές, πολιτικές) που οι πηγές αναφέρουν σε σχέση με αυτούς.Θα ξεκινήσουμε από το σταθμό του Μετρό “Ακρόπολη”, για να δούμε την οδό Τριπόδων. Έπειτα, θα ανεβούμε την οδό Αρεοπαγίτου με κατεύθυνση την αρχαία Οδό διά Κοίλης, η οποία δια μέσου των Μακρών Τειχών, συνέδεε την Αθήνα με τον Πειραιά. Έπειτα, θα δούμε την οδό Κολλυτού, στην ομώνυμη αρχαία συνοικία και το δρόμο που οδηγούσε στην Πνύκα. Θα περπατήσουμε παράλληλα με το μονοπάτι του Αρείου Πάγου και θα δούμε την Οδό Παναθηναίων και τον δρόμο που συνέδεε την Αρχαία με τη Ρωμαϊκή Αγορά. Έπειτα, θα προσπαθήσουμε να ανιχνεύσουμε τη συνέχεια της οδού των Παναθηναίων, ως τον Κεραμεικό, τη δυτική είσοδο της πόλης και σημείο αφετηρίας δυο ακόμη σημαντικών δρόμων, της Ιεράς Οδού και της Οδού προς την Ακαδημία. Σε πολλά σημεία της διαδρομής μας θα διαπιστώσουμε ότι σύγχρονοι δρόμοι συμπίπτουν με τους αρχαίους.” Κατά τη διάρκεια της ξενάγησης θα παρέχεται ταυτόχρονη διερμηνεία στην Ελληνική Νοηματική Γλώσσα από την κα. Ξένια Νικολακοπούλου.

Πληροφορίες- Διοργάνωση Μαμάδες στο Δρόμο (mamastodromo@gmail.com), Aριστοτέλης Κοσκινάς (arkoskinas@ymail.com)   Ιστορική επιμέλεια και ξενάγηση: Αριστοτέλης Κοσκινάς    Ημερομηνία και ώρα: Κυριακή, 7 Μαΐου 2017, 5 μμ.
Διάρκεια: περίπου 2-2,5 ώρες
  Σημείο συνάντησης: Σταθμός Μετρό “Ακρόπολη”