Κάθε πρόβλημα έχει την Μετάπλαση!

Ευγενία Σαρίδου- Νόρα Συρίου
Έχεις πρόβλημα, πάρε τη Μετάπλαση

Αν ο διπλανός σας αφήνει τα σκουπίδια έξω από την πόρτα του ή την δική σας, αν σας κλείνουν την είσοδο στην θέση του πάρκινγκ, αν σε μια ομάδα που ανήκετε οι προτάσεις σας πάνω σε ένα project προκαλούν συχνά …εμφυλίους πολέμους, τότε ήρθε η ώρα να μάθετε και να απευθυνθείτε στην ομάδα Μετάπλαση. Ένα τηλεφώνημά σας ή mail μέσω του οποίου θα γνωστοποιείτε και θα εξηγείτε το ζήτημα που σας απασχολεί θα σας λύσει τα χέρια


Τι είναι η Μετάπλαση; Πότε την ιδρύσατε;

H Μετάπλασις είναι μια ομάδα 11 εθελοντών που ασχολείται με το συντονισμό διαλόγων, με σκοπό την ειρηνική επίλυση συγκρούσεων. Mε απλα λόγια, αυτό που κάνουμε είναι να διευκολύνουμε την επικοινωνία μεταξύ ανθρώπων που βρίσκονται σε διαφωνία ή διαμάχη, με εργαλείο μας το διάλογο. Ο τρόπος με τον οποίο  συντονίζουμε το διάλογο βασίζεται σε μια σειρά τεχνικών και αρχών, στις οποίες έχουμε εκπαιδευτεί ποικιλοτρόπως.
Η ομάδα μας ιδρύθηκε τον Οκτώβρη του 2013 με πρωτοβουλία της Δήμητρας Γαβριήλ, ύστερα από μια σειρά εκπαιδεύσεων στην κοινωνική διαμεσολάβηση (Community Mediation) και το συντονισμό διαλόγων μεταξύ μεμονωμένων ατόμων και ομάδων ατόμων (Dialogue Facilitation) που λάβαμε  από τους Mediators Beyond Borders International (MBBI’s).

Ποιος ακριβώς είναι ο ρόλος της;

Ρόλος μας είναι … «να μπούμε ανάμεσα» σε ανθρώπους που διαφωνούν ή συγκρούονται και να τους βοηθήσουμε να ακούσουν ο ένας τον άλλον και, αν μπορούν, να βρουν μαζί τον τρόπο να επιλύσουν τα ζητήματα που τους απασχολούν. Πώς γίνεται αυτό; Δημιουργώντας έναν ασφαλή χώρο σε κοινό χρόνο για να συναντηθούν. Βασική προϋπόθεση είναι να επιθυμούν ΟΛΑ τα εμπλεκόμενα μέρη να επιλύσουν αυτό το κοινό πρόβλημα.
Σκοπός μας είναι να βοηθήσουμε τους συμπολίτες μας να θυμηθούν και να  ξαναγνωρίσουν τη δυναμική και τις επιλογές που μας δίνει η διαδικασία του διαλόγου στην επίλυση καθημερινών διαφωνιών και συγκρούσεων αλλά και στη λήψη συλλογικών αποφάσεων.

metaplasis2

Μεσολαβείτε ανάμεσα σε φυσικά πρόσωπα προσπαθώντας να επιλύσετε τις διαφορές τους κυρίως μέσω διαλόγου.

Ναι ακριβώς. Ενδεικτικά, απευθυνόμαστε στους γείτονες (πολυκατοικία, συνοικία, γειτονιά  κλπ), σε συναδέλφους, σε συγγενείς και φίλους (διαπροσωπικές σχέσεις), σε κοινωνικές ομάδες, σε εκπαιδευτικούς και συλλόγους γονέων και κηδεμόνων, σε τοπικές ομάδες, σωματεία, ενώσεις κλπ.

Οι υπηρεσίες σας μάλιστα είναι δωρεάν από ομάδα εθελοντών επιστημόνων που απαρτίζεται από κοινωνιολόγους, νομικούς κ.α.

Οι υπηρεσίες που προσφέρουμε απευθύνονται σε όλους όσους ζουν και εργάζονται στο Δήμο της Αθήνας και …ναι είναι δωρεάν. Για παράδειγμα σε εμάς μπορεί να απευθυνθεί κάποιος ένοικος πολυκατοικίας που έχει σύγκρουση με γείτονά του που κάνει θόρυβο, ή γείτονες που θέλουν να ρυθμίσουν ζητήματα που αφορούν στην διαχείριση των σκουπιδιών δημότες και καταστηματάρχες που έχουν διαφωνία ως προς το που μπορούν να μπουν  πινακίδες, δάσκαλοι σε ένα σχολείο που αδυνατούν να αποφασίσουν ως προς τα θέματα του σχολείου, μέλη οργανώσεων και ομάδων που δυσκολεύονται να συνεργαστούν μεταξύ τους. Αυτά και πάμπολλα άλλα θέματα θα μπορούσαν να αποτελέσουν αντικείμενο ενός συντονισμένου διαλόγου. Να διευκρινίσουμε εδώ ότι αυτό που προσφέρουμε δεν είναι ψυχοθεραπεία, αλλά ούτε και κάποια νομική συμβουλή ή διαδικασία. Προσφέρουμε την υποστήριξή μας σε ανθρώπους που θέλουν να επικοινωνήσουν ουσιαστικά μεταξύ τους, αλλά, για συναισθηματικούς, πρακτικούς ή φαινομενικά αδιευκρίνιστους λόγους, δυσκολεύονται να το κάνουν.

 

Στις υποθέσεις που αναλαμβάνετε η έκβαση είναι  θετική τις περισσότερες φορές; Υπάρχουν φορές που έχουν λάβει κακή τροπή;

Αν «κακή τροπή» εννοούμε να διαφωνούν (έντονα ίσως) οι συμμετέχοντες στο διάλογο… συμβαίνει. Αλλά αν δεν συνέβαινε δεν θα χρειάζονταν οι υπηρεσίες μας. Η διαφορετικότητα του καθενός από εμάς οδηγεί σε έναν ξεχωριστό διάλογο κάθε φορά με δικό του χαρακτήρα και ξεχωριστή δυναμική. Η εμπειρία μας, μέχρι τώρα, όμως μας δείχνει ότι το πρώτο, εξαιρετικής σημασίας, βήμα είναι να συμφωνήσουν τα μέρη να προσέλθουν στο διάλογο και ότι στη διάρκεια του διαλόγου τα μέρη σιγά σιγά αλλάζουν συμπεριφορά , συνειδητοποιώντας ότι πράγματι κάποιος τους ακούει και γίνονται πιο ανοιχτοί να ακούσουν και οι ίδιοι. Το αποτέλεσμα μπορεί να είναι μια συμφωνία λύσης της διαφοράς τους ή μια συμφωνία … ότι διαφωνούν. Σε κάθε περίπτωση όμως, η μεταξύ τους σχέση έχει μεταμορφωθεί.

Ο διάλογος είναι ισχυρό εργαλείο τελικά στην επίλυση των διαφορών;

Όταν χρησιμοποιηθεί σωστά και έγκαιρα ο συντονισμένος διάλογος είναι ένα πολύ ισχυρό εργαλείο. Κυρίως όμως, είναι ένα εργαλείο που το έχουμε όλοι διαθέσιμο, αρκεί να το ανακαλέσουμε και να θελήσουμε να το χρησιμοποιήσουμε.

Οι πιο συνήθεις συγκρούσεις και διαφωνίες σε ποια θέματα κυρίως αφορούν;

Η Μετάπλαση είναι μια σχετικά νεοσύστατη ομάδα και οι υποθέσεις που έχουμε χειριστεί αφορούν ως επί το πλείστον θέματα μεταξύ συνιδιοκτητών πολυκατοικιών ή γειτόνων και διαφωνίες μεταξύ των μελών διαφόρων συλλογικοτήτων. Αυτό είναι αναμενόμενο, αφού όταν υπάρχουν ομάδες με
περισσότερα άτομα που μοιράζονται κάτι, είτε αυτό είναι ο χώρος και ο χρόνος του, είτε οι προσδοκίες και τα όνειρά τους, παντα εν δυνάμει θα δημιουργούνται συγκρούσεις. Η Μετάπλαση, και τα μέλη της που συμμετέχουμε
κάθε φορά στις συγκεκριμένες υποθέσεις διατηρούμε μια στάση ουδέτερη, δεν προσδοκούμε κανένα συμφέρον από την έκβαση της υπόθεσης και δεν λαμβάνουμε θέση για την ουσία της διαφωνίας, ούτε αποδίδουμε σε κανέναν δίκιο ή άδικο.
Αυτό από μόνο του και σε συνδυασμό με τις τεχνικές που εφαρμόζουμε είναι αρκετό, τις περισσότερες φορές να φέρει ένα κάποιο αποτέλεσμα.

Leave a Reply