Νικητής στους Δρόμους της Αθήνας

Νικητής στους «Δρόμους της Αθήνας»

Ένας μικρός Ασιάτης από την οδό Ηπείρου χάρισε το πρώτο βραβείο στον Γιάννη Γορανίτη, ανάμεσα σε 600 διηγήματα

Πρώτο βραβείο διηγήματος για την Αθήνα στον διαγωνισμό που οργάνωσαν οι Atenistas… Τι σημαίνει αυτό το βραβείο για σένα;

Σίγουρα ήταν μια ευχάριστη έκπληξη και ταυτόχρονα μια μεγάλη τιμή, καθώς το διήγημά μου ξεχώρισε μεταξύ 588 συμμετοχών. Το γεγονός μάλιστα ότι επελέγη από μία ομάδα καταξιωμένων συγγραφέων (Θ. Γρηγοριάδης, Α. Κορτώ, Λ. Κιτσοπούλου, Δ. Φύσσας) με γεμίζει με πρόσθετη χαρά. Από την άλλη, δεν συμπαθώ το στοιχείο του ανταγωνισμού –έστω και ευγενούς- σε καμία μορφή τέχνης. Αυτό που τελικά ελπίζω να μου μείνει από τον διαγωνισμό «Δρόμοι της Αθήνας» είναι μια ευχάριστη ανάμνηση, ίσως και μία ώθηση για εντονότερη τριβή με το γράψιμο.

Ποια οδός σου «χάρισε» το βραβείο;

Η οδός Ηπείρου. Ένας δρόμος του ιστορικού κέντρου της Αθήνας, μια τυπική αστική γειτονιά που άνθισε επί δεκαετίες και σήμερα ακροβατεί μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας. Μικρό (ίσως και μεγαλο-) παραβατικότητα, εγκαταλειμμένες πολυκατοικίες, ίντερνετ καφέ, ημιυπόγεια και λογιστήρια, ρατσισμός και μπούργκες, γύρος και κάρι, συνθέτουν ένα από τα πιο χαρακτηριστικά κομμάτια του πάζλ της σύγχρονης Αθήνας.

Η έμπνευσή σου;

Το πραγματικό περιστατικό του τραυματισμού ενός νεαρού Ασιάτη αγνώστων λοιπών στοιχείων(όπως επί λέξει ανέφερε το σχετικό δημοσίευμα) επί της οδού Ηπείρου. Προσπάθησα να το “διαβάσω” μέσα από τα μάτια του –φανταστικού- μικρού αδερφού του και κάπως έτσι προέκυψε το διήγημα.

Είσαι δημοσιογράφος. Αυτό σε βοήθησε στο γράψιμο;

Δεν θεωρώ ότι η δημοσιογραφική γραφή μπορεί να ταυτιστεί με τη λογοτεχνική. Σίγουρα συνορεύουν, αλλά απέχουν αρκετά. Πιθανόν η καθημερινή τριβή με το γράψιμο να γεννά μια άνεση στην εκφορά, αλλά ως εκεί.

Είναι η πρώτη φορά που γράφεις ένα βιβλίο;

Έχω γράψει και στο παρελθόν διηγήματα, αλλά είναι η πρώτη φορά που δημοσιεύεται κάτι δικό μου.

Πιστεύεις ότι αυτό το βραβείο είναι μια αφορμή για να αλλάξεις … δουλειά και να … γίνεις συγγραφέας;

Ακούγεται συναρπαστικό ως προοπτική, αλλά είναι μάλλον ανέφικτο –ειδικά στη σύγχρονη Ελλάδα. Ακόμη και αν είχα το ταλέντο –κάτι που φυσικά δεν αποδεικνύεται με ένα δημοσιευμένο διήγημα- και τη δεινότητα να γράφω δεν πιστεύω ότι θα μπορούσα να βιοποριστώ από αυτό. Δυστυχώς ακόμη και καταξιωμένοι, κορυφαίοι συγγραφείς στη χώρα μας δυσκολεύονται να επιβιώσουν αποκλειστικά από τη λογοτεχνία.

Αρχίζεις να ετοιμάζεις το επόμενο βιβλίο; Θα είναι διήγημα ή σκέφτεσαι κάτι άλλο;

Δουλεύω ήδη ορισμένες νέες ιστορίες. Με συναρπάζει η μικρή φόρμα και παρότι θα ήθελα να γράψω κάτι ευρύτερο δυσκολεύομαι να βρω τον χρόνο. Και κάπως έτσι απαντώ και στην προηγούμενη ερώτησή σου.

1 Comment

  1. Pingback: H συνέντευξη στο mikrocosmos.gr | Goran's Blog

Leave a Reply