Η γειτονιά σου αλλάζει

Η σύγχρονη Αθήνα του Gentrification (ή αλλιώς η αγγλική απόδοση του όρου εξευγενισμός) πλέον αντανακλά την ιστορία που περιγράφει στο τελευταίο της ντοκιμαντέρ Gut Renovation η πρωτοπόρος του avant-garde σινεμά, Su Friedrich. Ένα κοικωνικοοικονομικό φαινόμενο και χαρακτηρίζεται από την αγορά και ανακαίνιση κατοικιών και καταστημάτων σε υποβαθμισμένες αστικές γειτονιές, η οποία με τη πάροδο του χρόνου οδηγεί στην αναβάθμιση της συνοικίας και στην αύξηση της αξίας των ακινήτων και των ενοικίων.

Οι κοινωνικές διαδικασίες αναδιάρθρωσης υποβαθμισμένων περιοχών της πόλης εκτοπίζουν τους πιο οικονομικά αδύναμους και τους αποβάλλει στα κατώτερα στρώματα του οικιστικού συγκροτήματος, όπου ήδη βρίσκονται συγκεντρωμένοι εκείνοι που η διαδικασία ανάπτυξης αφήνει στο περιθώριό της. Με την ενσωμάτωση της “προβληματικής” περιοχής στην παραγωγική ζώνη της πόλης ενισχύεται η διχοτομία της πόλης σε “καλές” αστικές ζώνες κατοικίας/εργασίας και “κακές”.

Μετά την προβολή της ταινίας ακολουθεί panel για τα υπέρ και τα κατά του εξευγενισμού και της αναβάθμισης των περιοχών της πόλης μας με εκπρόσωπους απο το Fairbnb, δημοσιογράφους, πτυχιούχους του ΕΜΠ αλλά και κατοίκους της πόλης μας από το
Generation 2.0 for Rights, Equality & Diversity

Την Τρίτη 24 Απριλίου  9 μ.μ. – 10 μ.μ. στην Ταινιοθήκη της Ελλάδας