Η τέχνη της δράσης

Το πείραμα της  πλατφόρμας ACTOPOLIS

Οι ασταθείς οικονομίες, η αδυναμία των κρατικών θεσμών —αν όχι και η ολοκληρωτική αποτυχία τους—, οι μεγάλες κοινωνικές ανισότητες, όπως και οι συνεχείς μεταναστευτικές και προσφυγικές ροές καθορίζουν σήμερα σε μεγάλο βαθμό τη ζωή στις κοινωνίες των πόλεων της περιοχής που εκτείνεται από την Τουρκία και την Ελλάδα ως τα υπόλοιπα Βαλκάνια. Πώς επηρεάζεται η ζωή στον αστικό χώρο; Πώς μπορεί να αντιδράσει το άτομο σε τόσο ριζικές αλλαγές του ζωτικού του περιβάλλοντος;


Για να δώσει απάντηση στα ερωτήματα αυτά, η πλατφόρμα ACTOPOLIS, που εγκαινιάστηκε το 2015, προσέφερε ένα πεδίο δοκιμών για εναλλακτικές λύσεις στον αστικό χώρο. Η τρέχουσα έκθεση παρουσιάζει τα αποτελέσματα του τριετούς προγράμματος. Σε αυτήν, οι θεατές θα δουν παραδείγματα των εγχειρημάτων από το Όμπερχάουζεν, την Άγκυρα / τη Μαρντίν, την Αθήνα, το Βουκουρέστι, το Βελιγράδι, το Σαράγεβο και το Ζάγκρεμπ. Στο υλικό αυτών των εγχειρημάτων, που ξεπερνούν τα 45 στο σύνολό τους, αποκαλύπτεται μια πλούσια γκάμα επιλογών δράσης, για να διαμορφώσουμε και να αλλάξουμε τις πόλεις μας.

Στην Αθήνα την επιμέλεια του ACTOPOLIS ανέλαβαν η Ελπίδα Καραμπά και η Γλυκερία Σταθοπούλου. Μέσω της Προσωρινής Ακαδημίας Τεχνών (ΠΑΤ) και σε συνεργασία με μια ομάδα καλλιτεχνών, δημοσιογράφων, αρχιτεκτόνων και επιστημόνων ετοίμασαν μια σειρά από διαλέξεις σχετικές με τη δράση, τις SoftPowerLectures (Διαλέξεις Ήπιας Εξουσίας). Θεματικά η ΠΑΤ ασχολήθηκε τόσο κυριολεκτικά όσο και συμβολικά με το ζήτημα των δυνάμεων εξουσίας που λαμβάνουν χώρα στο πεδίο της πολιτιστικής πολιτικής. Εδώ γίνεται και μια κριτική απέναντι στους θεσμούς, στο πλαίσιο της οποίας αμφισβητούνται οι μέθοδοι των βίαιων οικονομικών, κοινωνικών και πολιτικών μετασχηματισμών των σύγχρονων πόλεων και κοινωνιών.

Τα αποτελέσματα των SoftPowerLectures εκφράστηκαν καλλιτεχνικά από τους Πάνο Σκλαβενίτη, Σοφία Ντώνα, Δέσποινα Ζευκιλή, Κωνσταντίνο Χατζηνικολάου και από προσκεκλημένους καλλιτέχνες, όπως οι Γιάννης Παπαδόπουλος, Κωστής Βελώνης, Άγγελος Κράλλης, Στεφανία Αμπλιανίτη και Σταυρούλα Μωρακέα, Θάλεια Ραυτοπούλου, ΕυθύμηςΘέου, Ηλέκτρα Αγγελοπούλου. Το ACTOPOLIS | Η τέχνη της δράσης
είναι ένα εγχείρημα του Goethe-Institut και του πολιτιστικού ιδρύματος UrbaneKünsteRuhr. Η έκθεση στην Αθήνα πραγματοποιείται με την ευγενική υποστήριξη της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών.
Εγκαίνια: Παρασκευή 3 Νοεμβρίου 2017, 19:00
Χώρος: Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών (Πειραιώς 256)  Εκθεσιακός χώρος «Νίκος Κεσσανλής»
Διάρκεια έκθεσης: 3– 16/11/2017
Δευτέρα έως Σάββατο: 11:00 έως 19:00

Για πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής στα SoftPowerWorkshops, απευθυνθείτε στο Goethe-Institut (iris.asimakopoulou@goethe.de) ή στην Προσωρινή Ακαδημία Τεχνών (pat.uoa@gmail.com).