Η βασίλισσα των ξωτικών

H περίφημη μπαρόκ όπερα Η βασίλισσα των ξωτικών του σπουδαίου συνθέτη του αγγλικού μπαρόκ Χένρυ Πέρσελ αποτελεί τη νέα μεγάλη παραγωγή της Εναλλακτικής Σκηνής της Εθνικής Λυρικής Σκηνής. Από τις 27 Απριλίου και για οκτώ παραστάσεις έως τις 12 Μαΐου 2018, η Βασίλισσα των ξωτικών, σε μουσική διεύθυνση Μάρκελλου Χρυσικόπουλου και μέσα από την εικαστική και ανατρεπτική ματιά του Γιάννη Σκουρλέτη και της ομάδας bijoux de kant, έρχεται να μας μεταφέρει σε μια παραμυθένια Αρκαδία των ανεκπλήρωτων επιθυμιών. 
Μέσα από μια νέα αφήγηση, ο Γιάννης Σκουρλέτης, ένας από τους πιο ιδιοσυγκρασιακούς σκηνοθέτες, και η ομάδα bijoux de kant επιχειρούν μια εκδρομή στην Αρκαδία των παλαιών και σύγχρονων ξωτικών και τραγουδούν τον έρωτα, με τη συμμετοχή του συνόλου παλαιάς μουσικής Latinitas Nostra και της Χορωδίας του Δήμου Αθηναίων.
Ένα ονειρικό παραμύθι με παλαιούς ήχους και νέα ενδύματα που εκτυλίσσεται μέσα σε ένα δάσος, όπου κυριαρχεί το αλλόκοτο και το ανοίκειο.

Σύνοψη
Δύο ερωτευμένοι νέοι, η Δάφνη και ο Απόλλωνας, κυριευμένοι από πόθο ο ένας για τον άλλον, μπαίνουν μια νύχτα στο δάσος αψηφώντας τους κινδύνους που παραμονεύουν. Προχωρούν πολύ βαθιά. Εκεί το πυκνό σκοτάδι τους χωρίζει κι ο ένας χάνεται απ’ τα μάτια του άλλου. Το αγόρι παγιδεύεται στα σκοτεινά νερά μιας λίμνης. Παλεύει μάταια να ελευθερωθεί για να ξαναβρεί την αγαπημένη του. Εκείνη κλαίει πιστεύοντας ότι τον έχασε για πάντα. Το μελαγχολικό κλάμα της ξυπνά τα πλάσματα του δάσους. Η Φύση και οι Εποχές του Χρόνου συγκινούνται από τη θλίψη της. Το Φθινόπωρο, ο Χειμώνας, η Άνοιξη, το Καλοκαίρι και ένας Χορός Νυμφών παρασύρουν τους νέους σε μυστηριακές τελετουργίες προετοιμάζοντας τους για μια μεγαλειώδη νέα ένωση.

Μουσική διεύθυνση Μάρκελλος Χρυσικόπουλος
Σκηνοθεσία Γιάννης Σκουρλέτης / bijoux de kant

ΠΡΕΜΙΕΡΑ 27 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2018
27, 28, 29 Απριλίου 2018
4, 5, 6, 11, 12 Μαΐου 2018
Ώρα έναρξης: 20.30

Εναλλακτική Σκηνή Εθνικής Λυρικής Σκηνής
Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος

Σκηνικά-κοστούμια Κωνσταντίνος Σκουρλέτης
Κίνηση Tάσος Καραχάλιος
Φωτισμοί Χριστίνα Θανάσουλα
Διεύθυνση χορωδίας Σταύρος Μπερής
Απόδοση Στίχων Γλυκερία Μπασδέκη

Ερμηνεύουν: 
Δάφνη: Θεοδώρα Μπάκα
Καλοκαίρι: Νίκος Σπανός
Φθινόπωρο: Γιάννης Καλύβας 
Άνοιξη: Φανή Αντωνέλου
Χειμώνας: Χάρης Ανδριανός

Χορεύει ο Τάσος Καραχάλιος

Συμμετέχει το Σύνολο Παλαιάς Μουσικής Latinitas Nostra
Φανή Βοβώνη, Γιώργος Σαμοΐλης, βιολί
Ανδρέας Λινός, Ηλέκτρα Μηλιάδου, βιόλα ντα γκάμπα
Ιάσων Ιωάννου, βιολοντσέλο
Γιώργος Αρνής, κοντραμπάσο
Φλώρα Παπαδόπουλου, άρπα
Θεόδωρος Κίτσος, θεόρβη
Αλέξης Μαστιχιάδης, τσέμπαλο
Γιώργος Γκαραβούνης, κρουστά

Συμμετέχει η Χορωδία του Δήμου Αθηναίων