Moka band, ένα “μουσικό μείγμα”

“Δεν μας ενδιαφέρει να κάνουμε ένα πυροτέχνημα ή μία ‘αρπαχτή΄”

Η “THE MOKA BAND” ,αποτελείται από ένα σύνολο μουσικών με διαφορετικές μουσικές επιρροές και ο ήχος που βγάζουν κινείται στη Funk και τη Soul μουσική με αρκετά στοιχεία ατμόσφαιρας. Το σχήμα δημιουργήθηκε στις αρχές του 2013,πραγματοποιώντας αρκετές ζωντανές εμφανίσεις από τότε. Ύστερα από έναν σχεδόν χρόνο ηχογραφήσεων στο Studio Paraga με παραγωγό τον Νίκο Ξύδη,το Νοέμβριο του 2014 , κυκλοφόρησε το πρώτο του album με τίτλο “I”. Η έκδοση και διανομή του δίσκου,έγινε από το label Imantas του Παναγιώτη Κωτσίδη. Το Album I εκτός από το περιεχόμενο του απέσπασε θετικότατα σχόλια και για την αισθητική της χειροποίητης ξύλινης συσκευασίας του.Η THE MOKA BAND,έχει συμμετάσχει σε πολλά μεγάλα live και festivals,όπως με την Kovacs και τον Gramatik στον Βοτανικό ,στο 37ο River Party στο Νεστόριο Καστοριάς, Active Member στην Τεχνόπολις κ.ά.

Πώς έχετε καταφέρει από το 2013 να συνυπάρχετε και να συνδημιουργείτε έχοντας όλες αυτές τις προσλαμβάνουσες;

Σίγουρα κάτι τέτοιο έχει τις αντικειμενικές του δυσκολίες τόσο σε καθημερινό πρακτικό επίπεδο,όσο και σε επίπεδο δημιουργίας και έκφρασης.
Από το 2013 έως και σήμερα έχει κρατηθεί ένας βασικός κορμός μελών και σε αυτόν έχουμε προσθέσει άτομα που πιστεύουμε πως μας ταιριάζουν και αγαπάμε να συνεργαζόμαστε μαζί τους και έχουμε γίνει πλέον μια οικογένεια.

Πώς καταφέρνετε σε μια δύσκολη περίοδο να συνεχίσετε και μάλιστα να συμμετέχετε σε μεγάλες διοργανώσεις και φεστιβάλ;

Προσπάθεια, επιμονή και αγάπη για αυτό που κάνουμε.
Είναι ιδιαίτερα δύσκολο να μπορείς να κάνεις ουσιαστικά πράγματα ,αλλά το προσπαθούμε έχοντας αυτά τα χρόνια ένα πολύ συγκεκριμένο πλάνο για το πως θα πορευόμαστε. Δεν μας ενδιαφέρει να κάνουμε ένα πυροτέχνημα ή μία “αρπαχτή”.
Στεκόμαστε στην ουσία του πράγματος και επενδύουμε στη δημιουργία μας. Απαραίτητη προυπόθεση βέβαια σε όλα αυτά είναι να έχεις την αγάπη και τη στήριξη του κόσμου, που είναι κάτι που το είχαμε απλόχερα από τον πρώτο καιρό και το εκτιμούμε.

Ποια ήταν για εσάς η πιο σημαντική στιγμή επί σκηνής και οι πιο σημαντικές συνεργασίες; Δημιουργείτε πάντως μια ατμόσφαιρα γιορτής, γλεντιού με τις χορευτικές μουσικές, ρυθμό, κέφι και ενέργεια προσφέρονται ένα..μείγμα από blues, soul, funk και ambient ήχους. Ο κόσμος πώς αντιδρά σε όλο αυτό το θέαμα;

Η πιο σημαντική στιγμή ήταν εκείνη που κληθήκαμε να παρουσιάσουμε τη δυναμική του συγκροτήματος, για πρώτη φορά,σε πολύ μεγαλύτερο κοινό απ’ότι είχαμε συνηθίσει, στην πρώτη εμφάνιση της KOVACS στην Ελλάδα. Ο Βοτανικός ήταν κατάμεστος και έπρεπε να ανταποκριθούμε σε μια τέτοια στιγμή. Ήταν φοβερή εμπειρία και μέγαλο μάθημα για όλους μας.
Ναι υπάρχει αυτό το “μουσικό μείγμα” που προκύπτει από την ποικιλότητα των μελών , αλλά εν τέλει βγαίνει ένα κοινό αποτέλεσμα.
Εμείς το απολαμβάνουμε και πιστεύουμε πως καταφέρνουμε να το περνάμε και στον κόσμο, που μας αγκάλιασε από την πρώτη στιγμή και είμαστε ιδιαίτερα ευγνώμωνες για αυτό.

Τι πιστεύετε ότι θέλει αυτήν την περίοδο ο κόσμος; Όσο το δυνατόν περισσότερο θέαμα, καλύτερη μουσική και τραγούδια που θα μείνουν ή και τα δυο; Έχει γίνει πιο απαιτητικό το κοινό πλέον;

Σε ημέρες καθημερινής μιζέριας και άγχους, αυτό που θέλει το κοινό είναι να μπορέσει να ξεφύγει από την καθημερινότητα του και να περάσει καλά, με ό,τι και αν συνεπάγετε αυτό. Έχει σίγουρα γίνει πιο απαιτητικό, αλλά αυτό πιστεύουμε πως μόνο καλό κάνει σε όλους μας γιατί και εμείς οφείλουμε να παρουσιάζουμε ένα πολύ καλό αποτέλεσμα που δεν αφορά μόνο το μουσικό performance, αλλά την συνολική εμπειρία. Σκοπός είναι να μπορέσουμε να περάσουμε το μέσα μας προς τα έξω με τέτοιο τρόπο που να μπορέσει να δημιουργήσει “βίωμα” στον κόσμο μας.

Έχετε ήδη κυκλοφορήσει τον πρώτο  δίσκο σας. Πώς θα χαρακτηρίζατε το αποτέλεσμα; Γιατί πιστεύετε ότι θα κερδίσετε το κοινό;

Ξεκινήσαμε τις ηχογραφήσεις διανύοντας τον πρώτο χρόνο και κράτησαν άλλον ένα. Επομένως ο πρώτος δίσκος θα μπορούσαμε να πούμε πως ήταν και για μας μια εισαγωγή σε αυτό που θέλουμε να αποτυπώσουμε. Εκ του αποτελέσματος , είμαστε πολύ ικανοποιημένοι τόσο από τη δημιουργία όσο και από το αντίκτυπο μιας και έγινε γρήγορα sold-out.
Το κοινό είναι και θα είναι πάντα δύσκολο, άρα για μας είναι στοίχημα να μπορέσουμε όχι μόνο να τον κερδίσουμε αλλά και να τον κρατήσουμε.
Έχουμε ήδη ξεκινήσει τις ηχογραφήσεις για τον δεύτερο δίσκο που θα κινηθεί σε πιο συγκεκριμένα μονοπάτια (Neo-Soul,Neo-Prog,DownTempo,Ambient) και πιστεύουμε πολύ στο μέχρι στιγμής υλικό.

Να αναφέρουμε επίσης και τις διασκευές που έχετε δουλέψει, όπως το τραγούδι “Όμορφη Πόλη” του Μίκη Θεοδωράκη. Είχατε άγχος να καταπιαστείτε με το έργο ενός τόσο μεγάλου δημιουργού;

Ο κ.Θεοδωράκης είναι ένας άνθρωπος πολύ ξεχωριστός με βαρύτατη παρουσία σε πολλές πτυχές της πραγματικότητας μας.Από μόνο του κάτι τέτοιο σε κάνει να αισθάνεσαι δέος και μεγάλη ευθύνη , στο να μπορέσεις να ανταποκριθείς σε κάτι τέτοιο.
Όταν μας ζητήθηκε να διασκευάσουμε ένα τραγούδι του, νιώσαμε μεγάλη τιμή και το προσεγγίσαμε με τον δικό μας τρόπο,έχοντας όμως σεβασμό προς την ιστορία του.

Τα γενέθλια της μπάντας θα γίνουν στο Passport την Κυριακή 9 Απρίλη. Τη βραδιά θα ανοίξουν οι dreamy whispers , στη συνέχεια  Stand-up comedy με τον Αλέξανδρο Κοντοπίδη θα υπάρχουν συμμετοχές καλλιτεχνών (Βαλερία Κουρούπη, Νίκος Ξύδης, MCDαλλά και άλλοι που αναμένεται να ανακοινωθούν

ΣΥΣΤΑΣΗ:
• Γιανναράς Νίκος – κιθάρα/φωνή
• Δημητρακοπούλου Γιώτα – φωνή
• Υφαντής Θοδωρής – μπάσο
• Κωστάκης Ταξιάρχης – κιθάρα
• Πανούσης Παναγιώτης – κιθάρα
• Χαλκίδης Τάσος – πλήκτρα
• Ράδος Γιώργος – τύμπανα
• Χρόνης Χάρης – τρομπόνι

http://www.themokaband.com/