Μύθοι του Πάρκου

Χρησιμοποιώντας ως πρώτη ύλη ίχνη ιστορίας και μνήμης, αποσπάσματα ταυτοτήτων και βιωμάτων, η διεθνούς εμβέλειας ρωσική κολεκτίβα Chto Delat, σε συνεργασία με τον εικαστικό και μουσικό Anton Kats, καλλιεργούν στο εύφορο Πεδίον του Άρεως. Μέσα από μια θεατρική παράσταση, έναν ραδιοφωνικό σταθμό, εφήμερες εικαστικές παρεμβάσεις και παράλληλες δράσεις, δημιουργούν ένα μυθοπλαστικό πεδίο, μεταξύ πραγματικού και φανταστικού, σε έναν από τους πιο πολύσημους δημόσιους χώρους στην Αθήνα.

Η διεθνούς εμβέλειας κολεκτίβα Chto Delat, που συνδυάζει πολιτική θεωρία, τέχνη και ακτιβισμό, έρχεται για πρώτη φορά στην Αθήνα. Με πλούσια εμπειρία καλλιτεχνικών δράσεων σε δημόσιους χώρους διαφόρων πόλεων και σε σύμπραξη με τον εικαστικό και μουσικό Anton Kats, δημιουργούν ένα μεγάλης κλίμακας πρότζεκτ εκτός Στέγης, το Park Fables (Μύθοι του Πάρκου), ένα πλέγμα δράσεων που καλλιεργείται στο εύφορο Πεδίον του Άρεως, ως μια δοκιμή νέων τρόπων ενεργοποίησής του.

Το Πεδίον του Άρεως είναι ένα από τα μεγαλύτερα δημόσια αστικά πάρκα της Αθήνας. Ως πάρκο, αρχίζει να ενσωματώνεται στη δημόσια σφαίρα στις αρχές του 20ού αιώνα, στη δεκαετία του 1950 ζει ήδη την ακμή του, ως ιδιαίτερα δημοφιλής προορισμός ψυχαγωγίας και ελεύθερου χρόνου, ενώ σήμερα κύρια χαρακτηριστικά του Πεδίου του Άρεως, πέραν της πλούσιας και σπάνιας χλωρίδας του, είναι η ετερογένεια του πληθυσμού και των δραστηριοτήτων που καθημερινά το ενεργοποιούν με έναν αμφίσημο τρόπο. Ειδοποιό στοιχείο, που διατρέχει τις πολλαπλές ταυτότητες του πάρκου στον χρόνο, αποτελούν τα θραύσματα ιστορίας, τα οποία είναι ικανά να σχηματίσουν συνέχειες της ιστορίας της νεότερης Ελλάδας.

Εξοπλισμένο με διαφορετικές αισθητικές γλώσσες, εκφραστικά μέσα και τρόπους, αλλά και θεμελιωμένο στα ευρήματα μιας πρωτότυπης και ευρείας διεπιστημονικής έρευνας, το πρότζεκτ συνδιαλέγεται με ετερόκλητα θραύσματα της μνήμης του πάρκου και στέκεται κριτικά απέναντι στα εθνικά αφηγήματα, τα άκαμπτα στερεότυπα και τις παγιωμένες ταυτότητες. Το Park Fables αναδύεται μέσα από τη ζωή του πάρκου στο παρόν και εκτείνεται στους διαφορετικούς του χώρους και χρόνους· δημιουργεί ένα εφήμερο πεδίο μυθοπλαστικών συνδέσεων μεταξύ πραγματικού και φανταστικού.
Οι δράσεις του Park Fables περιλαμβάνουν εφήμερες καλλιτεχνικές, ψυχαγωγικές και εκπαιδευτικές παρεμβάσεις που συνομιλούν με την πολιτιστική κληρονομιά του πάρκου.

2-16 ΜΑΪ 2018    Πεδίον του Άρεως
Παραστάσεις
: 2, 5, 6, 12, 1 3, 16 Μαΐου | 19:00
Για τις παραστάσεις (19:00) είσοδος ελεύθερη με σειρά προτεραιότητας.
Δυνατότητα προκράτησης θέσεων στο infotickets@sgt.gr.
Τα δελτία εισόδου θα διανέμονται 1 ώρα πριν την έναρξη στον χώρο της εκδήλωσης.
Για τις υπόλοιπες δράσεις είσοδος δωρεάν χωρίς δελτία εισόδου.
*Προτείνεται το κοινό να φοράει άνετα ρούχα και κλειστά άνετα παπούτσια.