Ο Κύκλος Των Χαμένων Ποιητών

“O captain! My captain!”

Το 1989 η ταινία «O Κύκλος των χαμένων ποιητών» πλημμύρισε τις κινηματογραφικές αίθουσες και προκάλεσε ενθουσιασμό, την Δευτέρα στις 9 το βράδυ στο Χυτύριο (Ιερά Οδός 44, Κεραμεικός).
Ο αντικομφορμιστής καθηγητής Τζον Κίτινγκ, οι φράσεις “carpe diem”, “O captain! My captain!” και οι ταλαντούχοι νέοι ηθοποιοί που αργότερα έγιναν σταρ του Χόλιγουντ, γοήτευσαν χιλιάδες θεατές που έβγαιναν από το σινεμά με δάκρυα στα μάτια.
Η ταινία αφηγείται την ιστορία ενός καθηγητή Αγγλικών, του Τζον Κίτινγκ.
Το 1959 διδάσκει στο σχολείο, που ήταν και ο ίδιος μαθητής, στην Ακαδημία Γουέλτον. Οι μαθητές του, παιδιά συντηρητικών οικογενειών, μαθαίνουν από τον αντισυμβατικό καθηγητή πώς να πάνε κόντρα στο κατεστημένο και πώς να απελευθερώσουν τις καταπιεσμένες επιθυμίες τους.

Μέσα από τον ανορθόδοξο, για το σχολείο και την εποχή, τρόπο διδασκαλίας του, ο Κίτινγκ μαθαίνει στα παιδιά ότι η ποίηση δεν υπάρχει μόνο στα βιβλία αλλά και στη ζωή. Εμπνέει τους μαθητές του, οι οποίοι ακολουθούν τον τρόπο σκέψης του και η ζωή τους αλλάζει για πάντα.
Το σενάριο της ταινίας έγραψε ο Τομ Σούλμαν και ήταν το πρώτο του.
Η υπόθεση βασίστηκε εν μέρει στις αληθινές εμπειρίες του σεναριογράφου κατά τη φοίτησή του στο Montgomery Bell Academy με καθηγητή τον Samuel F. Pickering, ο οποίος ακολουθούσε ένα αντισυμβατικό στυλ διδασκαλίας. Μετά την προβολή αρκετοί πρώην συμμαθητές του σεναριογράφου του τηλεφώνησαν, για να τον ρωτήσουν αν εμπνεύστηκε από τους ίδιους για να σκιαγραφήσει τα πρόσωπα των μαθητών στην ταινία.


Σκηνοθέτης της ταινίας είναι ο Πίτερ Γουίαρ αν και αρχικά είχε ανατεθεί στον Jeff Kanew. Ο Kanew είχε προτείνει για τον ρόλο του καθηγητή τον Λιαμ Νίσον αλλά και τον Μελ Γκίμπσον ο οποίος ζήτησε ένα τεράστιο ποσό και η συμφωνία δεν έκλεισε.

Πρόταση να σκηνοθετήσει αλλά και να πρωταγωνιστήσει στην ταινία έγινε και στον Ντάστιν Χόφμαν, ο οποίος όμως αποσύρθηκε γρήγορα. Για τον ρόλο του καθηγητή Κίτινγκ είχε προταθεί και ο Μπιλ Μάρεϊ.
Όταν ανέλαβε σκηνοθέτης ο Γουίαρ, ο ρόλος του καθηγητή ανατέθηκε στον Ρόμπιν Γουίλιαμς.
Ο Γουίλιαμς γοητεύτηκε από τον ρόλο του Τζον Κίτινγκ, γιατί ήταν ο τύπος του καθηγητή που πάντα ευχόταν να είχε ως μαθητής.
Στην ταινία φαίνεται και μια φωτογραφία του Γουίλιαμς από τα μαθητικά του χρόνια. Είναι η σκηνή που τα παιδιά του δείχνουν το σχολικό άλμπουμ. Στην πραγματικότητα το πρόσωπο που εικονίζεται είναι ο ίδιος ο Γουίλιαμς όταν φοιτούσε στο Redwood High School στο Λάρκσπουρ της Καλιφόρνιας.

Πολλοί ηθοποιοί νεαροί και άσημοι τότε έγιναν σταρ.
Ένας από αυτούς ήταν ο Ήθαν Χοκ. Στα 19 του, μόλις είχε αρχίσει να σπουδάζει θέατρο.

σκηνοθεσία Πίτερ Γουίαρ με τους: Ρόμπιν Γουίλιαμς, Ρόμπερτ Σον Λέοναρντ, Ίθαν Χοκ