Open Thessaloniki

“Ανοιχτή Θεσσαλονίκη” για καλύτερη ζωή στην πόλη

Μια άτυπη ομάδα ανθρώπων από την Θεσσαλονίκη συναντιέται μια φορά την εβδομάδα και αναζητά ιδέες που θα βελτιώσουν την καθημερινότητα για τους πολίτες της Θεσσαλονίκης. Είναι η Open Thessaloniki κι ο Απόστολος Κρητικός δίνει απάντηση σε όλες τις απορίες μας

Τι είναι το Open Thessaloniki και πώς λειτουργεί;

Το OpenThessaloniki φιλοδοξεί να αποτελέσει μια πλατφόρμα συλλογής δεδομένων σχετικών με την πόλη της Θεσσαλονίκης και ανάπτυξης, παράλληλα, εφαρμογών και υπηρεσιών με στόχευση την ανοικτή διακυβέρνηση.
Λειτουργούμε στο πλαίσιο μιας άτυπης ομάδας εργασίας ανοικτή σε κάθε ενδιαφερόμενο, ανεξαρτήτως επαγγελματικού προφίλ, και συναντιόμαστε σε εβδομαδιαία βάση. Υποστηρίζουμε και προωθούμε τις έννοιες του Ελεύθερου Λογισμικού / Λογισμικού Ανοικτού Κώδικα (ΕΛ/ΛΑΚ), των Ανοικτών Δεδομένων και της Ανοικτής Διακυβέρνησης. Αναζητούμε ιδέες που θα βελτιώσουν την καθημερινότητα για τους πολίτες της Θεσσαλονίκης.

Στόχος σας είναι να παρασύρετε τους Θεσσαλονικείς να είναι περισσότερο συμμετοχικοί και ενεργοί στα προβλήματα της πόλης;

Το Open Thessaloniki έχει 3 επίπεδα στόχευσης. Σε πρώτη φάση θέλουμε να δείξουμε στον πολίτη της Θεσσαλονίκης ότι μπορεί να υπάρξει σωστή πληροφόρηση και, γιατί όχι, διαφάνεια σε θέματα που άπτονται της καθημερινότητας στην πόλη μέσα από την ερμηνεία ανοικτών δεδομένων.
Στην συνέχεια, καλούμε τον πολίτη να εμπλακεί ενεργά στην ομάδα και να δούμε πως τα συμπεράσματα από την μελέτη των δεδομένων αυτών μπορούν να μετουσιωθούν σε ιδέες που θα καλυτερεύσουν την ζωή μας.
Τέλος, εφόσον η κάλυψη της ομάδας σε ανθρώπους με τεχνολογικό background το επιτρέπει, προσπαθούμε να σχεδιάσουμε κάποιες από τις παραπάνω εφαρμογές οι οποίες δημοσιεύονται πάντοτε δωρεάν και ελεύθερα προσβάσιμες σε όλους.

Ποια είναι η ανταπόκριση του κόσμου;

Από την πρώτη κιόλας χρονιά το κοινό της Θεσσαλονίκης αγκάλιασε το OpenThessaloniki. Είχαμε από πολύ νωρίς έναν πυρήνα 15-20 ανθρώπων διαφόρων επαγγελματικών προφίλ που συμμετείχαν ενεργά στην ομάδα. Πέρσι πειραματιστήκαμε εκτός των άλλων με τη διοργάνωση μικρών σεμιναρίων / workshopsσχετικών με τις δράσεις της ομάδας. Και εκεί, η προσέλευση του κόσμου ξεπέρασε τις προσδοκίες μας.

Ποια project «τρέχετε» αυτήν την περίοδο;

Όλα τα projects του OpenThessalonikiείναι ανά πάσα στιγμή διαθέσιμα για κάθε ενδιαφερόμενο στην ιστοσελίδα μας (http://www.openthessaloniki.org/projects/) μαζί με τον συντονιστή για το κάθε ένα από αυτά.
Αυτή τη στιγμή τρέχουν 4 projects. Το «Παρατηρητήριο Δήμων Θεσσαλονίκης» είναι μια σελίδα που συγκεντρώνει βασικές πληροφορίες για τους Δήμους που υπάρχουν στην πόλη της Θεσσαλονίκης μαζί με οικονομικά στοιχεία (έσοδα, δαπάνες, κλπ.). Στο Open Index έχει γίνει μια προσπάθεια να μαζέψουμε πηγές δεδομένων που περιέχουν πληροφορίες για την πόλη της Θεσσαλονίκης. Το «CrimeInThessaloniki» ξεκίνησε με το πέρας της προηγούμενης σεζόν και αυτή τη στιγμή βρίσκεται στα σπάργανα. Έχει σαν στόχο να εμφανίσει με εύληπτο τρόπο για τον πολίτη τα ποσοστά εγκληματικότητας στην πόλη. Τέλος, το «Thessaloniki Points of Interest» αποτελεί μια εφαρμογή που έχει βραβευθεί στον διαγωνισμό Apps4Thessalonikiτο έτος 2013. Είναι μια τουριστική εφαρμογή με στόχο την συμμετοχικής καταγραφή σημείων ενδιαφέροντος στην πόλη (καταστήματα, χώρους εστίασης, αξιοθέατα, κλπ.)

Ποια είναι η εικόνα των πολιτών για την Θεσσαλονίκη από έρευνα που έχει κάνει;

Φέτος, μαζί με το κάλεσμα για συμμετοχή στο OpenThessalonikiαποφασίσαμε να διενεργήσουμε μια μικρή σφυγμομέτρηση για να δούμε τι πιστεύει ο κόσμος για την καθημερινότητα στη Θεσσαλονίκη.
• Πάνω από το 50% των ερωτηθέντων πιστεύουν ότι η ζωή στην Θεσσαλονίκη δεν είναι ούτε ιδιαίτερα εύκολη, ούτε ιδιαίτερα δύσκολη. Ακολουθεί το 24.8% που πιστεύει ότι η ζωή στην Θεσσαλονίκη είναι εύκολη.
• Το μεγαλύτερο ποσοστό του δείγματος (37.2%) θεωρεί ότι οι διαδικασίες του Δήμου στον οποίο ανήκει είναι λίγο ξεκάθαρες. Υπάρχει ένα 16.8% που πιστεύει ότι δεν είναι καθόλου ξεκάθαρες.
• Το 5 σημαντικότερα προβλήματα στην Θεσσαλονίκη με σειρά προτεραιότητας σύμφωνα με τους συμφωνηθέντες είναι: Μετακίνηση, Καθαριότητα, Δημόσιες υπηρεσίες / Γραφειοκρατία, Θέσεις εργασίας, Δημόσιος Χώρος.

photo by Sofia Camplioni
Το σύνολο των αποτελεσμάτων της έρευνας είναι διαθέσιμα εδώ: http://www.openthessaloniki.org/2015/10/06/open-thessaloniki-2015-2016-the-call/