Πάμε Φαράγγι της Σαμαριάς

Επιβλητικό και πρωτόγονο θέαμα

Το Φαράγγι της Σαμαριάς είναι το διασημότερο πεζοπορικό φαράγγι της Ευρώπης. Από τις ωραιότερες πεζοπορίες της Κρήτης η διάβαση του φαραγγιού. Εκεί που αρχίζει το μονοπάτι, σκαλοπάτια έχουν κοπεί στον βράχο για να κάνουν πιο εύκολο το πέρασμα, από εδώ το κατέβασμα σε περίπου 50 λεπτά θα σας φέρει στην πηγή Νερούτσικο και πιο κάτω στη «ρίζα της συκιάς», με το πολύ τρεχούμενο νερό.
Σε λιγότερο από 2 ώρες συνολικής πεζοπορίας θα φτάσετε στον Άγιο Νικόλαο. Στο Βρυσί θα ανεφοδιαστείτε με δροσερό νερό, ενώ χαμηλότερα στο παλιό χωριό της Σαμαριάς, 7 χιλιόμετρα από το Ξυλόσκαλο και σε υψόμετρο 350 μ. θα πάρετε μία γεύση από άλλες εποχές. Το χωριό είναι εγκαταλειμμένο αφού οι τελευταίοι κάτοικοι έφυγαν από εδώ το 1965, όταν χαρακτηρίστηκε σαν εθνικός δρυμός η περιοχή Αφού η ομάδα περάσει από τον παλιό οικισμό της Οσίας Μαρίας και θα καταλήξει στην Αγία Ρουμέλη.

Ο πεζοπόρος ανταμείβεται για τη δύσκολη πεζοπορία στο τραχύ, κατηφορικό έδαφος μ’ ένα επιβλητικό και πρωτόγονο θέαμα. Είναι μία συγκλονιστική εμπειρία, τα στενά στις «Πόρτες» προκαλούν δέος και η επαφή με το Λιβυκό πέλαγος στην Αγία Ρουμέλη. Ένα πανέμορφο τοπίο χωρίς σχεδόν καθόλου ανθρώπινη επέμβαση και πλημμυρίζει από μία μοναδική αίσθηση δέους και θαυμασμού.

ΚΡΗΤΗ – ΦΑΡΑΓΓΙ ΣΑΜΑΡΙΑΣ
Παρασκευή–Κυριακή 8–10 Σεπτεμβρίου
Παρασκευή απόγευμα αναχώρηση από Πειραιά για Χανιά.
Σάββατο πρωινή άφιξη στα Χανιά, μετάβαση στη θέση Ξυλόσκαλο, κατάβαση του φαραγγιού της Σαμαριάς και τερματισμός στην Αγία Ρουμέλη. Διανυκτέρευση σε ξενοδοχείο. ΩΠ 7 • ΒΔ Β.
Κυριακή: α) ομάδα: Παραμονή και μπάνιο στην Αγ. Ρουμέλη και μετάβαση στα Σφακιά με πλοίο.
β) ομάδα: Πεζοπορία στo τμήμα του Ε4 Αγ. Ρουμέλη – Μάρμαρα – Λουτρό ΩΠ 5 • ΒΔ Β . Δυνατότητα επιβίβασης στο πλοίο από ενδιάμεσους σταθμούς. Απόγευμα μετάβαση από τα Σφακιά στα Χανιά με πούλμαν, όπου θα γίνει η επιβίβαση στο πλοίο για Πειραιά. Άφιξη στον Πειραιά Δευτέρα το πρωί.
Αρχηγοί  Γιάννα Τσούπρα–Βασίλης Νίκος