Rock Star School

Πώς θα γίνεις ροκ σταρ…

Στα θρανία ή μάλλον με ηλεκτρικές κιθάρες και ντραμς οι λάτρεις της ροκ μουσικής από 5 έως 45 ετών «εκπαιδεύονται» στo αγαπημένο τους είδος μουσικής. Μια από τις ελάχιστες σχολές στην Ελλάδα, η Rock Star School, όπως δήλωσε χαρακτηριστικά ο εμπνευστής και ιδιοκτήτης της σχολής Πάνος Καραγιάννης, ιδρύθηκε με σκοπό να βγάλει ροκάδες με…δίπλωμα

 

Πώς ιδρύεται μισχολή για ροκάδες;

Ο σκοπός ιδρύσεως μιας σχολής ροκ είναι κυρίως λόγω της μεγάλης αγάπης προς αυτού του είδους τη μουσική και η μύηση των παιδιών – κάθε ηλικίας- στο μεγαλείο της. Στα παλαιότερα χρόνια η ροκ μουσική θεωρούνταν κατακριτέα από το ευρύ κοινό της Ελλάδας, αλλά πλέον τα «ταμπού» έχουν καταρριφθεί. Το ίδιο κοινό ανακάλυψε ότι αυτό το είδος έχει πολλά να προσφέρει στη νεολαία.

Πώς κατέληξες σε αυτήν την ιδέα;

Στην ουσία δεν υπήρχε κάτι άλλο στο μυαλό μου παρά μόνο αυτό. Δεν θα ήθελα να ήμουν ιδιοκτήτης μιας σχολής που να ασχολείται κυρίως με την κλασική μουσική παιδεία, γιατί αυτό θα μου θύμιζε τα δικά μου μαθητικά χρόνια. Τότε παρόλο που διδάχθηκα μουσική, ένιωθα εγκλωβισμένος στα κλασικά μουσικά στερεότυπα. Η μέθοδος εκμάθησης ενός μουσικού οργάνου έχει εξελιχθεί πλέον και σε τέτοιο βαθμό, ώστε να σου εξασφαλίσει την εκμάθησή του πέρα από την «κλασικίζουσα» μουσική νοοτροπία και φιλοσοφία.

Έτοιμη η αίθουσα μουσικής

Πώς διδάσκεται η ροκ;

Η εκμάθηση ενός οργάνου δεν μπαίνει σε καλούπια. Η ηλεκτρική κιθάρα δεν είναι ένα όργανο το οποίο χρησιμοποιείται αποκλειστικά και μόνο στη ροκ μουσική. Έτσι η διδασκαλία της χρησιμοποιεί συγκεκριμένο ασκησιολόγιο το οποίο ανεβάζει το επίπεδο του μαθητή σταδιακά. Το ασκησιολόγιο αυτό καθεαυτό είναι της γενικής μουσικής διδασκαλίας και όχι αποκλειστικά της ροκ μουσικής. Η ροκ έρχεται στη μορφή της πρακτικής εξάσκησης, είτε με την εκμάθηση των τραγουδιών, είτε με την τεχνική ανάλυση των ροκ κομματιών, είτε ακόμη και με αναλύσεις συνθέσεων ροκ μουσικής, ώστε ο μαθητής να κατανοήσει όσο το δυνατόν καλύτερα αυτό το είδος μουσικής.

Συναυλία με μαθητές της σχολής

Στην σχολή σας γίνονται μαθήματα και θεωρητικά και πρακτικά με όργανα;

Στο Rock Star School τα μαθήματα είναι ως επί το πλείστον ατομικά. Στα ατομικά μαθήματα ο εκπαιδευτής δίνει όλα τα απαιτούμενα εφόδια (είτε θεωρητικά, είτε πρακτικά) για να μπορέσει ο μαθητής να κατανοήσει τι πρέπει να κάνει σε κάθε άσκηση που του παραδίδεται. Βεβαίως υπάρχουν και ομαδικά μαθήματα όπως είναι η «Θεωρία της Μουσικής», και η δημιουργία ροκ μπάντας. Στο μεν πρώτο αναλύουμε σε πιο θεωρητικό πλαίσιο αυτά που ήδη έχει διδαχθεί ο κάθε μαθητής, ενώ στο δεύτερο δίνεται η δυνατότητα στον κάθε μαθητή να συνευρεθεί με άλλους μαθητές του ίδιου μουσικού επιπέδου και να συγχρονιστεί μαζί τους σε μία προσπάθεια δημιουργίας ενός ροκ μουσικού σχήματος το οποίο εκτελεί γνωστά και αγαπημένα ροκ τραγούδια.

Σε ποιους απευθύνονται τα μαθήματα; Είναι για μικρούς ή και για μεγάλα παιδιά;

Όπως προανέφερα, η σχολή Rock Star School έχει στόχο να μυήσει παιδιά κάθε ηλικίας στη ροκ μουσική. Ποτέ δεν είναι αργά για κάποιον που έχει μεράκι να μάθει τη ροκ μουσική και τα όργανα που έχουν συνδεθεί με αυτήν. Οι μαθητές της σχολής μας ηλικιακά είναι από 5 έως και 46 χρονών. Ας μη ξεχνάμε ότι η ροκ μουσική μεγαλούργησε από τη δεκαετία των ’70 και ’80. Εκείνον τον καιρό δεν υπήρχαν μουσικές σχολές να διδάσκουν τη ροκ μουσική, οπότε αρκετοί από αυτούς που ήταν τότε νέοι, έρχονται τώρα στη σχολή γιατί έχουν ‘απωθημένο’ να μάθουν ροκ.

Από μικροί ...στη ροκ

Πρέπει όμως οι μαθητές σας να έχουν ακούσματα ροκ μουσικής ή υπάρχουν και κάποιοι δεν είχαν στην αρχή καμιά επαφή;

Κατά κύριο λόγο η πλειοψηφία των μαθητών μας είναι λάτρεις της ροκ μουσικής. Αυτό βέβαια δε σημαίνει ότι για να γραφτείς στη σχολή θα πρέπει να έχεις ακούσματα ροκ μουσικής. Μία μικρή μερίδα μαθητών δεν είχαν τέτοια ακούσματα, αλλά με τη μέθοδο διδασκαλίας που ακολουθούμε, τους δημιουργούμε εμείς τα ροκ ακούσματα καθοδηγώντας τους καταλλήλως και κυρίως δίνοντάς τους την ελευθερία να κρίνουν από μόνοι τους ποια τραγούδια τους αρέσουν.

Ροκάροντας... με τον Πάνο Καραγιάννη

Πόσα χρόνια διαρκεί η φοίτηση για να βγει κάποιος ροκ …με δίπλωμα;

Αυτή είναι η ερώτηση που κάνει η πλειοψηφία των μαθητών όταν έρχονται να γραφτούν στη σχολή. Η απάντηση δυστυχώς δεν είναι εύκολη. Η εκμάθηση ενός μουσικού οργάνου δεν τελειώνει ποτέ. Οι ίδιοι οι δάσκαλοι της σχολής συνεχώς μελετάνε για να κρατήσουν το μουσικό τους επίπεδο ή ακόμη και να το βελτιώσουν. Ένας από τους βασικότερους παράγοντες στην εκμάθηση ενός μουσικού οργάνου είναι ο χρόνος που είναι διατεθειμένος να αφιερώσει ο μαθητής για την μελέτη του. Έτσι, ένας μέσος μαθητής ο οποίος είναι σχετικά επιμελής στα μαθήματά του, θα μπορεί να παίξε ροκ μουσική σε ένα με τρία χρόνια.

Μαθήτρια της σχολής

Το επόμενο βήμα των μαθητών σας είναι να κάνουν την δική τους μπάντα;

Το επόμενο βήμα των μαθητών κατά κύριο λόγω είναι να δημιουργήσουν τη δική τους μπάντα, είτε κάνοντάς το σαν χόμπι, είτε βλέποντάς το και επαγγελματικά. Δηλαδή, η δημιουργία μιας μπάντας μπορεί να οδηγήσει σε  live εμφανίσεις, σε σύνθεση δικών τους κομματιών και ακόμη και στην ηχογράφηση αυτών των κομματιών με σκοπό να γίνουν γνωστοί στο ευρύ κοινό και γιατί όχι να ασχοληθούν επαγγελματικά με τον χώρο. Το Rock Star School μπορεί να βοηθήσει τους μαθητές μας στη σύνθεση τραγουδιών – το μεταπτυχιακό μου είναι σε αυτό το πεδίο – όσο και να τους βοηθήσουμε να βρουν δισκογραφική εταιρία με σκοπό την έκδοση του δίσκου τους.

Μαθήτρια της σχολής

Previous Image
Next Image

Rock Star School στο Πανόραμα Θεσσαλονίκης
www.rockstarschool.gr

1 Comment

  1. Pingback: coach factory outlet

Leave a Reply