Παραμονή των Φώτων στα Αναφιώτικα

Μέσα από μια διαδρομή στο στεριανό νησί της Αθήνας

Την παραμονή των Φώτης στις 5 Ιανουαρίου γευόμαστε τη θαλασσινή αύρα που πάντα κουβαλά η τελευταία γιορτή του Δωδεκαημέρου, τα Θεοφάνεια, που τρυφερά ο λαός μας αποκαλεί Φώτα. Στο λαβύρινθο από στενά δρομάκια, πλακόστρωτα, χαμηλά σπιτάκια με ανθοστόλιστες αυλές, θα αισθανθούμε τη μαγεία των Κυκλάδων και των πρώτων τεχνιτών που ήρθαν εδώ από τη μικρούλα Ανάφη για να χτίσουν με το μυστρί και τον κασμά τους τα πρώτα σπίτια της νέας πρωτεύουσας του νεοσύστατου ελληνικού κράτους.
Στον περίπατο αυτό θα ακούσουμε τις ιστορίες αλλά και τα παραμύθια, τοπικά και άλλα, ενώ δε θα λείψουν κάποιες αναφορές σε δυτικά παράλληλα καθώς και στη νεώτερη ποίηση: σκαλικαντζαρούδια, ανασκελάδες, κολοβελόνηδες όπως τα αποκαλούν οι Πλακιώτες της εποχής, αλλά και Ανεράδαις, Αλουστίναις, Ξωθιές, Λάμιες ενορχηστρώνουν την ατμόσφαιρα της τελευταίας ημέρας της παραμονής τους στη Γη, την παραμονή της δωδεκάτης ημέρας του χειμερινού ηλιοτροπίου∙ αλλά και η Βιόλα από τη σαιξπηρική Δωδεκάτη Νύχτα και τα Επιφάνεια του Γ. Σεφέρη.


Και καθώς θα πλησιάζει η νύχτα των ευχών, αυτή η περίφημη δωδεκάτη νύχτα, θα ψάξουμε το πεφταστέρι που θα ακούσει την ευχή μας.
Και βέβαια, η βόλτα θα επισφραγιστεί με την ανάπτυξη της ουσιαστικής, βαθιάς θεολογικής σημασίας των Επιφανείων, μιας θείας αποκάλυψης που θα προσπαθήσουμε ν’ αναζητήσουμε στο πιο αυθεντικό κομμάτι της πόλης, με όλη εκείνη την Ερημία (και όχι ερημιά!!) που θα επιτρέψει αυτή τη μέθεξη, εκεί όπου το μαντείο των Δελφών, σε έναν πανάρχαιο χρησμό, είχε απαγορεύσει την οικοδόμηση, κι εκεί, όπου οι αυθεντικοί νησιώτες μαστόροι συνέδεσαν ιδανικά, με θεία έμπνευση, την κατοικία τους με τη θέα του Ιερού Βράχου, χωρίς να προσβάλλουν το αρχετυπικό τοπίο.
##
ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ: (2 ώρες)
##
ΒΑΘΜΟΣ ΔΥΣΚΟΛΙΑΣ: 2
(κλίμακα: 1= καθόλου δυσκολία έως 5=μεγάλη δυσκολία)
##
ΠΡΟΣΒΑΣΙΜΟΤΗΤΑ:
Αν υπάρχει κινητική δυσκολία παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μας.
##
ΚΟΣΤΟΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ: 10 ευρώ / άτομο
##
ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΟΝΤΑΙ:
Ξενάγηση από διπλωματούχο ξεναγό, ενημερωτικό υλικό.
##
ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΑ ΣΥΝΕΡΓΑ:
Ζεστά ρούχα, σκούφος, αθλητικά παπούτσια, φακός.
##
ΣΗΜΕΙΟ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗΣ:
Λεπτομέρειες στο email που θα αποσταλεί σε όσους μετέχουν στο πρόγραμμα.
##
ΚΡΑΤΗΣΗ ΘΕΣΗΣ:
Παρακαλούμε να αποσταλεί το Όνομα, το Επώνυμο, τηλέφωνο επικοινωνίας, αριθμός ατόμων στο info@kedrossa.gr έως και να γίνουμε μια παρέα…!!!

Για οποιοδήποτε πρόβλημα προκύψει στην παραπάνω διαδικασία, επικοινωνείτε στο info@kedrossa.gr, travel@kedrossa.gr ή στο 210-99 44 909. https://www.facebook.com/kedrostraveling/ | www.kedrostravel.com