Πλημμύρες και τσουνάμι

Πλημμύρες και τσουνάμι: Τι κάνουμε;

To 2017 ευτυχώς έφυγε. Έφερε καταστροφικές πλημμύρες στο Τέξας, το Πουέρτο Ρίκο, τη Σιέρα Λεόνε, το Μπανγκλαντές, αλλά και στη Δυτική Αττική. Στην Ελλάδα σκοτώθηκαν αναλογικά, ανά κάτοικο, περίπου 4 φορές περισσότεροι άνθρωποι απ΄ ό, τι στο Τέξας. Πού αποδίδεται αυτό, στην έλλειψη προετοιμασίας, την «κακή στιγμή» ή την πραγματικά ακραία καταστροφή; Στην ομιλία του, ο καθηγητής και ακαδημαϊκός Κώστας Συνολάκης θα εξετάσει τις μεγάλες πλημμύρες που προκαλούνται από τσουνάμι, τις ηφαιστειακές εκρήξεις και τα ακραία καιρικά φαινόμενα. Θα καταδείξει τις αδυναμίες μας να προβλέπουμε και να προλαμβάνουμε τα φαινόμενα αυτά. Επίσης, θα εξηγήσει τον τρόπο με τον οποίο μπορούμε να αξιοποιήσουμε τα δεδομένα που προκύπτουν μετά κάθε ακραίο φαινόμενο, με σκοπό να ελαχιστοποιήσουμε ή και να μηδενίσουμε τους θανάτους.


Ο ομιλητής θα δείξει πώς και κάθε πότε δημιουργούνται τα τσουνάμι στον ευρύτερο ελληνικό χώρο, και θα δώσει έμφαση στα στοιχειώδη μέτρα που απαιτούνται για να αποφύγουμε τα χειρότερα. Θα αναλογιστούμε μαζί του πώς μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, ιδιαίτερα την άνοδο της στάθμης της θάλασσας στις παραλίες. Τέλος, θα εξετάσει τα περιβαλλοντικά ορθά μέτρα για την προστασία από τις παράκτιες πλημμύρες.

Διάλεξη του καθηγητή φυσικών καταστροφών Κώστα Συνολάκη με θέμα «Πλημμύρες και τσουνάμι: Τι κάνουμε;», στο πλαίσιο του Hub Science  (Αλκμήνης 5, Κ. Πετράλωνα, μετρό Κεραμεικός) την Τρίτη 16 Ιανουαρίου 2018, ώρα 20:00