Σεμινάριο Ιστορίας της Τέχνης

Σε ποιόν ανήκει τελικά η μοντέρνα τέχνη;

Κύκλος διαλέξεων Ιστορίας της Τέχνης πραγματοποιείται στο Ίδρυμα Γεωργίου Ζογγολόπουλου με θέμα την προσέγγιση της μοντέρνας και αφηρημένης τέχνης με θέμα “Σε ποιόν ανήκει τελικά η μοντέρνα τέχνη; Μια αρχαιολογία της διαμάχης μεταξύ Παρισιού και Νέας Υόρκης μέσα από δίκτυα, ιδεολογίες και θεσμούς της μοντέρνας εποχής”.
Η ιδιοφυΐα του καλλιτέχνη αποτελεί σήμερα ίσως τον πιο διαδεδομένο τρόπο προσέγγισης των καλλιτεχνικών δημιουργιών. Ο καλλιτέχνης όμως ως ιστορικό υποκείμενο της ιστορίας και των επιστημών της τέχνης δεν ήταν πάντοτε μια οντότητα υπαρκτή αλλά αποτελεί και αυτός απόρροια των γενικότερων ιστορικών και ιδεολογικών συνθηκών. Άλλωστε, η μονοδιάστατη προσέγγιση του καλλιτεχνικού έργου μόνο μέσα από το πρίσμα της προσωπικότητας του ατόμου και των προθέσεών του δεν μπορεί να ερμηνεύσει τα σύνολα που προκύπτουν στον ιστορικό χρόνο, στην περίπτωσή μας των καλλιτεχνικών φαινομένων, τεχνοτροπιών και κινημάτων.


Μέσα από τη νέα σειρά διαλέξεων θα γνωρίσουμε ακριβώς τους μηχανισμούς, τους θεσμούς αλλά και τις συνθήκες που διαμόρφωσαν και επέδρασσαν στη συγκρότηση φαινομένων όπως η μοντέρνα και η αφηρημένη τέχνη.

Οι συναντήσεις θα πραγματοποιηθούν: 22/11, 29/11 και 13/12 και ώρες 19:00-21:00.

Συμμετοχή: Ανά διάλεξη: 10 € – φοιτητές, άνεργοι και οι άνω των 65 ετών:
6 €       Αριθμός συμμετεχόντων: 30
Παρέχεται βεβαίωση παρακολούθησης.

Εγγραφές & πληροφορίες:
Ηλεκτρονικά: info@zongolopoulos.gr & https://www.eventbrite.com/e/-2017-tickets-38723495016
Τηλεφωνικά: 210-6712210, 210-6725879