Σιωπηλό περπάτημα – nomadic /topos/Αθήνα Ακαδημία Πλάτωνος

Διαδρομή εκεί όπου δημιουργούνται οι κοινότητες και τα κοινά

Αθήνα, είναι μια πόλη του Νότου της Ευρώπης, που η πολεοδομία είναι ασαφής, που υπάρχουν πολλοί άνεργοι και άστεγοι καθώς και πολλά άδεια διαμερίσματα και κλειστά καταστήματα, που η ίδια η πόλη πολλές φορές θυμίζει εγκατάσταση και η μαγεία της είναι συχνά κρυμμένη κάτω απο τα τσιμέντα.
Είναι μια πόλη που οι πρόσφυγες και μετανάστες έρχονται για να φύγουν για τον Βορρά το συντομότερο, αλλά πολλοί δεν τα καταφέρνουν καθώς εμποδίζονται απο τα κλειστά σύνορα και συχνά κατοικούν εδώ, που οι καταλήψεις-χώροι φιλοξενίας προσφύγων βρίσκονται στο κέντρο της.
Είναι μιά πόλη της Μεσογείου, που τα ποτάμια καλύφθηκαν, που οι μνήμες πολέμων και αποικιοκρατίας δεν συζητήθηκαν, που ο εμφύλιος τη σημάδεψε καθώς ξεκίνησε στην κεντρική της πλατεία ως αδύνατη επανάσταση. Η σύγχρονη τέχνη στην Αθήνα αναπτύχθηκε μεσα απο τα κινήματα και τις διαδηλώσεις για τη δολοφονία του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου,το κίνημα των πλατειών, μαζί με τα κοινά μεσα απο δράσεις στο κέντρο της πόλης, στις συνοικίες, σε χώρους όπως η κατάληψη της Λυρικής, το Ελεύθερο Αυτοδιαχειριζόμενο θέατρο Εμπρός, για να εξαπλωθεί σε πολλούς άλλους χώρους στη συνέχεια στο κέντρο και στις συνοικίες της μεσα απο ποικίλες διαφορετικές εκφράσεις όπως performances, installations, δρώμενα, εκθέσεις σε χώρους απρόβλεπτους, τις περισσότερες φορές χωρίς καμμιά σχέση με το χρήμα.

Η Νomadic/Topos/Αθήνα έρχεται σε επαφή με το έδαφος της Αθήνας μέσα απο το σιωπηλό βαδισμα και έρχεται να κατοικήσει σε αυτά τα αβέβαια τοπία και χώρους,που συνδέονται με τις ισχυρές μνήμες του παρελθόντος και του παρόντος, εκεί που δημιουργούνται οι κοινότητες και τα κοινά, να γίνει έκφραση καλλιτεχνών της Αθήνας, χαράσσοντας μια διαδρομή στην πόλη συνδέοντας αξιωσημείωτους τόπους της. Έρχεται να δημιουργήσει με αυτά τα ευάλωτα εξεγερμένα σώματα της Αθήνας,που για μερικές ώρες θα περιπλανηθούν στην πόλη, μέσα απο το σιωπηλό περπάτημα και τις δράσεις-performances που θα πραγματοποιηθούν κατά την διαρκεια της διαδρομής και στους τόπους:

Διαδρομή :14 Μαίου 2017 στις 3 το μεσημέρι  μέχρι τις 8 το βραδυ
Concept ιδέα Ελένη τζιρτζιλάκη    Curating Μαρω Ζαχαρόγιαννη
Επικοινωνείστε www.nomadikiarxitektoniki.net