Το Μηδέν ταξιδεύει στη Μόσχα

H «οικολογία» των ανθρωπίνων σχέσεων

Το Video Art Μηδέν ταξιδεύει για άλλη μια φορά στο International Video Art Festival Now&After, μια από τις σημαντικότερες διοργανώσεις για τη βιντεοτέχνη στη Ρωσία, για να παρουσιάσει την ενότητα Exoticising/Exoticised, η οποία πρωτοπαρουσιάστηκε στην Καλαμάτα τον περασμένο Ιούλιο, σε επιμέλεια της Σοφίας Γρηγοριάδου. Το Now&After έχει φέτος ως γενικότερη θεματική την «Οικολογία χωρίς σύνορα» (“Ecology without borders”) και πραγματοποιείται σε συνεργασία με το State Darwin Museum στη Μόσχα, όπου και λαμβάνουν χώρα οι προβολές.

Οι προβολές του Μηδέν θα γίνουν στις 22 Νοεμβρίου 2016, στο πλαίσιο των ειδικών αφιερωμάτων του Now&After σε προσκεκλημένα φεστιβάλ.

mauricio-saenz_of-islands-and-unicorns

Η ενότητα που παρουσιάζει το Μηδέν, με τίτλο Exoticising/Exoticised, αγγίζει σύγχρονους προβληματισμούς σχετικούς με την περίπλοκη «οικολογία» των ανθρωπίνων σχέσεων και του περιβάλλοντος ζωής στο οποίο αναπτύσσονται. Τα βίντεο έχουν γυριστεί σε πολύ διαφορετικές χώρες και περιβάλλοντα, από την Ελλάδα, τη Γερμανία, το Μεξικό, το Ισραήλ, την Παλαιστίνη, την Ιαπωνία, την Κίνα, τη Νότιο Αφρική. Αναδεικνύουν διάφορες όψεις του «εξωτισμού», ακόμη κι όταν αυτός δεν είναι συνειδητός,  αλλά προκύπτει από το βλέμμα του θεατή, διαμορφώνοντας έτσι τις ανάλογες σχέσεις – ή εγγράφεται ασυνείδητα στις σχέσεις ανάμεσα σε καλλιτέχνες, θεατές και βιντεοσκοπούμενους. Σε ορισμένα από τα βίντεο, η ματιά των καλλιτεχνών ενδεχομένως να είναι «εξωτική» άθελα τους, χωρίς να προσδιορίζεται επακριβώς η πρόθεση του καλλιτέχνη, ακόμα όμως και αυτή η αμφισημία εντάσσει τα έργα αρμονικά στην ενότητα.

luca-ferri_tottori

Tα έργα που περιλαμβάνονται στην ενότητα:

  1. Luca Ferri, Tottori, Ιταλία/Ιαπωνία 2015, 6.53
  2. Hanna Ben-Haim Yulzari, Walking Woman, Ισραήλ 2009, 6.21
  3. Tabita Rezaire, Bulletgaze.prproj, Νότια Αφρική 2014, 2.34
  4. Kristina Paustian, Positions, Γερμανία, 2016, 9.32
  5. Sylvia Winkler & Stephan Koeperl, Staring at the stranger for a long time, Κίνα 2007, 1.30
  6. Hanna Ben-Haim Yulzari, Through Blink of an Eye, Ισραήλ 2010, 1.03
  7. Δήμητρα Κονδυλάτου, (Δι)ερμηνείες: η εκφώνηση, Ελλάδα 2016, 6.12
  8. Mauricio Saenz, Of islands and unicorns, Μεξικό 2015, 7.00
  9. David Ortiz Juan, The Vertical bodies, Ελλάδα/Παλαιστίνη 2015,15.58