Το Θησείο Αλλιώς

Βιωματικός εκπαιδευτικός περίπατος

Ποιος είναι ο αρχαίος ναός με το… λάθος όνομα που μοιάζει να μην τον άγγιξε ο χρόνος; Και γιατί η εκκλησιά των Αγίων Ασωμάτων είναι «βυθισμένη» σε σχέση με τον σημερινό δρόμο; Σε ποιο μουσείο τέχνης οδηγούν τα ίχνη του τραμ; Αυτά -κι άλλα πολλά- θα ανακαλύψουμε σε έναν βιωματικό εκπαιδευτικό περίπατο για μικρούς και μεγάλους στη γειτονιά του Μουσείου Ηρακλειδών, με «πυξίδα» την ιστορία και την αρχιτεκτονική.
Η γραφική συνοικία του Θησείου αποτελεί «υπαίθριο μουσείο» τέχνης και αρχιτεκτονικής με μνημεία και κατάλοιπα όλων των εποχών, που αφηγούνται τη μακραίωνη ιστορία της Αθήνας. Το Σάββατο 16 Δεκεμβρίου στις 11:30 π.μ. – 1:30 μ.μ.
Τα «εκθέματά» του -κτίρια, δρόμοι, πλατείες, μνημεία, αρχαιολογικοί χώροι- δε βρίσκονται σε προθήκες, αλλά μπροστά στα μάτια μας, στις καθημερινές μας διαδρομές. Κρύβουν ιστορίες της πόλης γοητευτικές, που περιμένουν να τις ανακαλύψουμε παρέα. Αφετηρία του περιπάτου θα είναι το κτίριο του Μουσείου Ηρακλειδών επί της οδού Ηρακλειδών 16, σύγχρονο πλέον τοπόσημο της ιστορικής γειτονιάς, που αποτελεί μία περίπτωση υποδειγματικής επανάχρησης ενός αξιόλογου κτιρίου για πολιτιστικούς και εκπαιδευτικούς σκοπούς. Θα συνεχίσουμε κάνοντας στάσεις σε επιλεγμένα μνημεία και σημεία ενδιαφέροντος, ενώ στον περίβολο της βυζαντινής εκκλησιάς των Αγίων Ασωμάτων θα παίξουμε παιχνίδι ρόλων και θα γίνουμε όλοι «ξεναγοί». Τέλος, θα καταλήξουμε στην πεζοδρομημένη οδό Ερμού, στο ύψος του αρχαιολογικού χώρου του Κεραμεικού. Με άλλα λόγια, μέσα σε λίγες εκατοντάδες μέτρα θα «περπατήσουμε» νοερά στις κυριότερες χρονικές φάσεις της πολεοδομικής ιστορίας της Αθήνας.

Στόχος    Να συλλέξουμε εικόνες και συναισθήματα και να «χαρτογραφήσουμε» ξανά την περιοχή, δημιουργώντας τον δικό μας «χάρτη εντυπώσεων και συναισθημάτων».

Τι θα δείτε     Το Μουσείο και την οδό Ηρακλειδών με τα ίχνη του τραμ, τον ναό του Ηφαίστου και της Εργάνης Αθηνάς από την πλατεία του Θησείου, τον ιστορικό σιδηροδρομικό σταθμό, τον βυζαντινό ναό των Αγίων Ασωμάτων, το κτίριο του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων, την οδό Ερμού, το μνημείο του Ολοκαυτώματος, τον αρχαιολογικό χώρο του Κεραμεικού (από την ενημερωτική πινακίδα της οδού Ερμού). Κι ό,τι άλλο βάλουμε εμείς στο χάρτη!

Τι θα χρειαστείτε Σακίδιο με φωτογραφική μηχανή, μολύβι, παγούρι με νερό.
Κατάλληλο για παιδιά

Επιστημονική επιμέλεια-σχεδιασμός
Λίλα Πατσιάδου, Αρχαιολόγος